AVEN Vinarija

AVEN Rajnski Rizling

 

Princ belih sorti u Aven produkciji je bledožut, lako pokretljiv u čaši, srednje laganog tela, mineralan i voćan pre svega. Aromatskim spektrom dominiraju zelene jabuke, zatim dunje, dinje, mlade šljive, smokve, malo marcipana… Ovaj sortni rizling na ukusu dodatno pojačavaju nar i pita od jabuka. Vino ima izraženo elegantnu završnicu i postojan aftertejst, koji inicira onu „čašu više“. I pored inoksne pripreme za život, slobodno se može reći da potencijal za dodatno sazrevanje postoji. Stoga ovo vino predstavlja na neki način i investiciju: Svakim danom postaje bolje!

Velike su šanse da Aven Rajnski Rizling dobije „teže“ epolete u permanentnom komercijalnom ratu za status sorte. Etiketa koja verovatno u najvećoj meri oličava Aven filosofiju porodice Injac: Tiho, nenametljivo, ali izuzetno kvalitetno, postojno i sa svetlim futurom. Velike su šanse da Aven Rajnski Rizling dobije „teže“ epolete u permanentnom komercijalnom ratu za status sorte. Etiketa koja verovatno u najvećoj meri oličava Aven filosofiju porodice Injac: Tiho, nenametljivo, ali izuzetno kvalitetno, postojno i sa svetlim futurom.

AVEN Roze

 

Kroz svoj Roze, AVEN Vinarija jasno govori da se ne drži aktuelnog pomodarstva u proizvodnom smislu. Izvesna robusnost, oličena u neznatno jačem alkoholu (14%), pa i boji (svetlo ružičasta, ka karamel), pojačava anticipativne automate konzumenta. Na mirisu imamo čitavu voćnu paletu, donekle i očekivanu. Tu su maline, jagode, drenjine i vrlo interesantne – bele dudinje, ne toliko česte u roze vinima. Tek na ukusu stiže standardni zanatski ratluk od ruže uz džem od džanarike i time se ovo intrigantno vino nepogrešivo postavlja u red roze vina sa izraženim karakterom.

Zaokružen, utemeljen, sa neznatno izraženim, prijatnim kiselinama, ovo vino ima izuzetan gastronomski koalicioni kapacitet. Aven Roze je vino koje se dodatno shvata i prihvata svakim novim gutljajem. Povod je diskusiji, ali jako lepo prati i nevezane diskusije. Obavezno konzumirati u interesantnom društvu.

AVEN Chardonnay

 

AVEN Chardonnay je vino žute boje sa zelenim odsjajem. Prilično glicerozan za vina sličnih performansi. Verovatno najinteresantnije vino iz palete AVEN. Negovano je u inoksnim sudovima, a pokazuje izvesne karakteristike vina iz barika (korica hleba, puter…). Kompot od jabuka i nagoveštaj tropskog voća, malo karamele i mineralni karakter, na neki način oslikavaju teroar sa koga vino potiče. Vrlo upečatljivo vino, srednje duge završnice i naglašenih, vibrantnih kiselina. Na aftertejstu se naziru tragovi meda i propolisa, što govori da AVEN Chardonnay ma koliko mlad, poseduje segmente karaktera zrelih, odležalih vina.

Najpopularnijoj svetskoj vinskoj sorti nije odolela ni Vinarija AVEN. Ovde se ne radi o neoriginalnosti u formiranju proizvodne palete, nego o komparativnosti. Da bi vinarija spoznala gde se u proizvodnom smislu nalazi, najmudrije je napraviti nešto već dobro poznato širokom auditorijumu. Tako će se kroz čašu ovog Chardonnay-a čak i laik shvatiti koliko se dobro u Vinariji AVEN radi.

AVEN Merlot

 

Još jedan snažan argument za tezu da je Srbija zemlja merloa, svakako predstavlja Merlot Vinarije AVEN. Tamno crven i lako pokretljiv u čaši, ovaj merlo bukvalno zavodi širokim voćnim spektrom na nosu. Ređaju se brusnica, borovnica, kupina, šumske jagode… Na ukusu posebno valja istaći vrlo ukomponovane zrele tanine, uvijene u marmelade od raznog voća, a prevashodno onog iz aromatskog spektra. Vino je mudro i nenapadno negovano skoro godinu dana u srpskim hrastovim baricima, zaokruženo i izbalansirano. Izuzetno pitko za prilično visok alkohol, prevashodno zahvaljujući vrlo lepim kiselinama. Završnica vrlo postojana i prati je naglašeno voćni i omamljujući aftertejst.

AVEN Merlot ima izvesne magnetne karakteristike, verovatno i zbog svoje bipolarnosti. Grožđe sa juga (Župa Aleksandrovačka), a proizvodnja na severu (Inđija), predstavljaju dva pola koja formiraju to privlačno, dobitno polje. Svojim izraženim karakterom, ova crvena voćna AVEN bomba dobija sve širi krug pristalica i u stanju je da k’ vinu privede čak i one koji vinu nisu bili skloni. Do sada…

AVEN Balance

 

Naglašeno tamno crveni cuvee Cabernet Sauvignona i Merlota je od nastanka u misiji samoobjašnjavanja i svrhe nastanka. Naime, vinarija AVEN poseduje dva sortna vina od pojedinačnih komponenti, pa je veliko pitanje bilo šta bi se dobilo kupažiranjem. E pa dobilo se nešto sasvim treće! Balance je upravo savršen sklad „bordovskih blizanaca“ u boci. Kaberne sovinjon i merlo uglavnom lepo funkcionišu zajedno, ali je čest slučaj borba za prevlast. Toga u ovoj boci nema. Vinarija AVEN je ovim vinom pokazala moći simbioze najpoznatijeg crnog vinskog para. Balance je pokretljiv u čaši, aromatski izuzetno kompleksan, pošto poseduje voćne (višnje, šljive, borovnice…), začinske (zeleni biber prevashodno) i arome koje su delo barik odležavanja (kakao, kafa…). Sve to postoji i na ukusu. Jasno, transparentno i čisto vino sa svim atributima svog imena (balans).

U određenoj meri nesmireni ali snažni tanini i odličan potencijal kiselina ukazuju da Balance nije ni počeo da živi… Apsolutno najbolja investicija u budućnost, pošto ovo vino ima veliki potencijal odležavanja. Kada se sve kockice ovog briljantnog crvenog mozaika slože, velika je verovatnoća da Balance postane udarna komercijalna pesnica AVEN filosofije.

AVEN Cabernet Sauvignon

 

Farba u svoje boje čašu, farba usnu duplju poštovaoca vina, boji misli širokoumnih vinskih ljubitelja… Ovo vino, duboke tamno crvene boje opčinjava svojim performansama. Svaka kap nepogrešivo upućuje na Župu! Svež a snažan, lako pokretljiv, voćan na nosu (divlja kupina, suva šljiva, crna drenjina…), uz nešto začina (cimet i karanfilić pre svega), ali i sa prepoznatljivim notama „pristiglim“ iz barik okruženja (tost hleb, kedrovina…), AVEN Cabernet Sauvignon ni u čemu ne oskudeva. Jedina mana, ako to može biti mana, je višak svega. Na ukusu se širokom spektru aroma pridružuju zrele višnje i neke naznake jabuka. Izrazito voćni karakter prate lepo ukomponovane kiseline i zreli tanini. Završnica je takođe voćna i upečatljiva, a aftertejst poprilično dug.

AVEN Cabernet Sauvignon nesumnjivo postavlja nove standarde na srpskoj „Cabernet sceni“. Prepoznat od starta kao nešto klasično, ali nešto na svoj način sasvim drugačije i bolje, AVEN Cabernet je od svih naših vina otišao korak dalje, prevashodno zahvaljujući i spektakularnom uspehu u Londonu (Srebrna medalja na Decanteru 2019). Vino za ponos!