Šećer

Nisu svi smeđi šećeri isti!

Danas nažalost, postoje obojeni beli šećeri, koji izgledaju isto kao i smeđi. To je najčešći razlog zašto su ljudi skeptični u odnosu na smeđi šećer, smatrajući da su izigrani i prevareni, smatrajući da su svi smeđi šećeri varka.

Prvo što treba znati da postoje smeđi šećer iz trske i smeđi šećer iz repe.
U čemu je razlika? Šećer od šećerne trske sadrži mnoštvo minerala i vitamina kojih nema u šećernoj repi i zato je nutritivno višestruko kvalitetniji. Velika razlika je, takođe, u samom procesu proizvodjne tako što se preradom šećerne repe, nakon rafinisanja, dodaje melasa, dok je kod šećerne trske melasa  jednostavno u trsci koja se ispušta u samom procesu koji nije rafinisan. To je jedan od najčešćih razloga zašto potrošači dolaze u zabunu  i zabludu, jer smeđi šećer od repe ne upije melasu ravnomerno (jer se dodaje posle rafinisanja), pa pojedini kristalčići šećera izgledaju kao delimično obojeni, prošarani. Zbog toga se smatra da je smeđi šećer prevara i zabluda.

Sada kada znamo da je smeđi šećer od šećerne trske zaista pravi smeđi, priroradan i neobojen, obratite pažnju na deklaraciju i uzivajte u proverenom kvalitetu smeđeg šećera koji HORECA AS pakuje za Vas.

secer-inner